Kontakti

  Gimnazija Celje - Center
  Kosovelova ulica 1

  gimnazija.celje-center
  @guest.arnes.si

  Ekonomska šola Celje
  Kosovelova ulica 4
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

  Srednja šola za gostinstvo
  in
turizem
Celje
  Kosovelova ulica 2
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

  Srednja šola za strojništvo, 
  mehatroniko in medije

  Kosovelova ulica 12
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava

5. festival kratkega dijaškega filma DIFIfest 2012

difi2012V četrtek, 11. 10. 2012, se je ob 19.00 že petič zapored začel festival kratkega dijaškega filma DIFIfest, z njim pa tudi festival 3-kons. Osem skupin mladih filmarjev je predstavilo svoje stvaritve na temo Hočem. Dogajanje v polni dvorani Mestnega kina Metropol Celje se je zaključilo s torto za peti rojstni dan festivala.

 

Ker je to že peti DIFIfest je prav, da se ozremo nazaj. Prvega smo organizirali leta 2008. Od takrat poteka festival vsako leto. V minulih štirih letih smo v tekmovalnem delu prikazali 35, če prištejemo še 8 letošnjih se lahko pohvalimo s 43 filmi. Na 5 festivalih je sodelovalo skoraj 200 osnovnošolcev, srednješolcev in njihovih mentorjev. Bolj kot številke nas razveseljuje, da so filmi vsako leto bolj kakovostni, tako tehnično, kot vsebinsko, in da se ustvarjalci vračajo. Zdi se, da so mladi DIFIifest vzeli za svojega.

Namen festivala je spodbuditi in predstaviti kreativnost mladih, izobraževati in vzgajati o filmski umetnosti. V ta namen smo organizirali delavnico v kateri so mentorji videa prijavljene vodili skozi proces nastajanja filma: od načrta, scenarija, snemanja do montaže in avtorizacije. Filmska delavnica je potekala od 4. do 6. oktobra 2012 v Mladinskem centru Celje in je bila za udeležence brezplačna. Šestnajst udeležencev je pod mentorstvom Alena Pavšarja in Roberta Mastnaka ustvarilo 5 kratkih filmov.  

V petek, 12. 10. 2012, so si na premieri v okviru 3-kons festivala filme tekmovalnega dela ogledali dijaki Kosovelovih štirih šol. Podelili smo nagrade: kosovela občinstva, kosovela žirije in posebno omembo žirije.

 

Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT) Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT) Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT) Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT)
Dififest 2012 (SŠGT) Dififest 2012 (SŠGT)

Rezultati

Nagrada občinstva

Na četrtkovi večerni predstavi in petkovi premieri si je filme ogledalo več kot 400 gledalcev, ki so z glasovanjem določili zmagovalca občinstva. Največ glasvov je dobil film Bož(j)idar.

Naslov: Bož(j)idar

Avtorji: Mario Knapić in Matej Brunšek iz Šolskega centra Celje – Gimnazija Lava, Janez Pustoslemšek iz Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije ter Jan Ulaga iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, sodelovali pa so tudi dijaki Gimnazije Celje - Cente

Žirijo so sestavljali Matija Plevnik, univ. dipl. umetnostni zgodovinar, konservator (upravitelj Galerije Plevnik-Kronkowska), Samo Seničar, programski vodja Mestnega kina Metropol in Matic Majcen, pomočnik odgovornega urednika revije Ekran.

Nagrada žirije

Naslov: Hočem

Avtorji: Miha Ratajc, Vid Železnik,  Jakob Maček (Gimnazija Celje – Center)

Obrazložitev nagrade

Ustvarjalci filma Hočem naivnost in spontanost usmerijo v pravo smer. Hvalevredno je prehajanje iz fikcije v realnost in obratno in posrečeno poetično kadriranje. Igra je prepričljiva. Občinstvo začuti željo protagonista. Zelo prepričljiva je uporaba montaže in pripovednega prostora.

Posebna omemba žirije

Naslov: Škatla

Avtorji: Nejc Planinšek, Filip Kač Šelih, Kristjan Vreže (Šolski center Celje – Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije)

Obrazložitev nagrade

V svojih zmožnostih tehnično dovršen film, žanrsko opredeljen, dinamičen. Preizkušanje različnih kadrov in perspektiv je učinkovito. Film je zelo gledljiv in kinematičen. Poučna zgodba je jasno in razumljivo podana in zaokrožena.

Čestitke vsem mladim avtorjem in njihovim mentorjem. 

 

Organizator DIFIfest 2012: Aleš Brod